VOEDSELVISIE

15-11-2017 15:40

Op een boeiende avond hebben we kunnen luisteren en kunnen meedoen
met een quiz over voedselgebruik. Een van de doelen van deze avond was bewustwording dat elk jaar de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer zal toenemen.
We hebben het allemaal over de opwarming van de aarde maar doen we er ook wat aan? De hoeveelheid CO2 in de atmosfeer wordt elk jaar meer.

 De voedselsector (de productie, transport, verkoop en consumptie) is  verantwoordelijk voor een belangrijk deel van de uitstoot van CO2 in Nederland.  Er wordt steeds meer geconsumeerd en de producten worden het liefst gekocht tegen zo laag mogelijke prijzen.

Op een onlangs gehouden voedselvisie avond waar bijna alle politieke partijen  aanwezig waren,
konden we beluisteren dat het 2 voor 12 is. We moeten ons bewust worden dat er
een visie nodig is voor de productie en consumptie van voedsel. En dat kan het best als mensen zich bewust  worden hoe het komt dat de aarde opwarmt en er elk jaar meer CO2  in de atmosfeer gemeten wordt. De toename van de CO2 is meervoudig. Tijdens de avond werd het accent gelegd op een aspect het voedselgebruik en de productie ervan. Door te kiezen voor biologische melk zullen agrariers sneller bereid zijn de koeien buiten te laten weiden. Wanneer de koeien buiten weiden en grazen zal door  natuurlijke bemesting de worstels worden versterkt en zal de opname van de CO2 in de grond worden opgenomen. De mest die de koeien weer uitscheiden zorgt er voor dat - via recycling - de CO2 weer wordt opgenomen in de grond. Deze organische mest maakt dat er minder of geen kunstmest gestrooid hoeft te worden. Een prachtige bijdrage aan ons milieu. De overheid kan een stimulerende rol vervullen door burgers te stimuleren meer biologische producten te consumeren, de lokale overheid kan scholen stimuleren meer informatie te verstrekken over biologisch voedsel. Consumenten kunnen steeds meer een bewuste kijk krijgen op voedsel. Van onderop mogen  we bewuster worden van ons voedsel.

Natuurlijk is de voedselsector niet de enige sector die iets kan doen aan de CO2 reductie. Denk maar aan de auto industrie maar ook daar wordt aan gewerkt. De Europese commissie stelt eisen aan de industrie en wij zullen meer en meer over moeten gaan op elektrisch rijden.

EN DAAROM IS HET ERG BELANGRIJK DAT WIJ ONS BEWUST WORDEN VAN ONS VOEDSEL EN VAN ONS MILIEU!